https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-71174624-2 Skip to main content

Sinds deze maand ben ik, als full-time ondernemer, druk bezig geweest met het herstarten van mijn bedrijfje. Die reis neemt uiteraard risico’s en onzekerheden met zich mee, maar ook een hoop leerzame ervaringen. In Joery’s VlogBlogs neem ik jullie mee in dit proces om zo een inkijkje te geven in de ontwikkelingen rondom mijn werk. Dit doe ik doormiddel van een vlog, versterkt met een verdiepend blog. Hopelijk biedt dit andere starters waardevolle insights en wellicht hou ik er zelf ook nog wel een paar handige tips aan over. De afgelopen week draaide voornamelijk rondom de acquisitie van nieuwe klanten en in deze eerste editie neem ik jullie dan ook mee in welke stappen ik genomen heb hiervoor.

Een voordeel wat ik mee had toen ik aan deze nieuwe uitdaging begon, was het feit dat ik al een tijdje aan het ondernemen was tussen mijn studie, stages en eerste baantjes door. Ik had dus al de benodigde spullen bemachtigd en enige opdracht uitgevoerd. Dat misschien in essentie niet meer de definitie van een starter, maar toch kwam ik na één jaar aan inactief zijn weer terug bij af wat betreft “netwerk”.

Er stond mij veel te doen nog toen die 1 maart 2020 aanbrak. Allereerst, wilde ik al mijn huidige online materialen verversen. Veel was verouderd of niet meer relevant. Hierna maakte ik een showreel video en ging in mijn eerste week live met de herlancering van Mooijman! Toen brak week twee aan. De showreel had veel positieve reacties ontvangen en genoeg exposure. Toch bleef de inbox leeg. Logisch ook wel, want mijn vakgebied is vrij verzadigd en ik zou toch echt op een andere manier er weer bovenuit moeten gaan steken. Dus – tijd voor pro-actieve acquisitie.

TIP 1: ZOEK JOUW OUDE KLANTEN OP

Deze eerste tip is uiteraard lastig als je echt vanaf nul start, maar mocht je ooit al eens opdrachten uitgevoerd hebben, neem dan als eerste weer contact op met deze opdrachtgevers. Zij kennen jouw bedrijf of jouw vaardigheden en zullen sneller overtuigd zijn om samen te werken. Ikzelf had al een aantal opdrachten uitgevoerd en ben dus meteen mailtjes en berichtjes gaan rondsturen. Het enige nadeel waar ik wel tegen aanliep, was het feit dat niet iedereen meer werkzaam was bij het bedrijf waarvoor ik de opdracht uitvoerde. Check dit dus wel even van te voren.

TIP 2: BENADER OUDE BESTAANDE CONNECTIES

Klinkt heel obvious, maar is wel zo. Net als met oude klanten zijn bestaande connecties dé mensen die jou al kennen. Ze weten wat ze kunnen verwachten van jou en jij van hen. Dus pak die kans. Gooi een subtiel berichtje hun kant op. Al is het maar even: “Hoi, ik doe nu dit. Mocht je me ooit nodig hebben…”. Zoals ik net al aangaf, soms moet je net ff boven de rest uitkomen. En wellicht is dit net die manier waarop voor jou.

TIP 3: SCHAKEL JOUW VRIENDEN & FAMILIE IN

Als je dan echt naar ambassadeurs zoekt voor jouzelf als persoon dan zijn de directe kringen van familie en vrienden natuurlijk het ideaalst. Deze mensen nemen (hopelijk) net dat ene stapje extra wat jou de eerste klus binnen doet halen. Ik ben overigens er heilig van overtuigd dat mond-tot-mond reclame de meeste effectieve en essentieelste methode is voor acquisitie. Gebruik het!

TIP 4: GOOGLE NAAR POTENTIËLE KLANTEN OF PARTNERS

Klinkt heel logisch, maar dat zijn al deze tips eigenlijk wel. Het is net effe realisatie dat ook de kleine beetje kunnen helpen. Ik dook dan ook Google in en zocht me suf naar bedrijven die in de buurt zaten of andere potentiële partners. Denk aan agencies die werken met freelancers of een soortgelijke business die wellicht van jouw skillset gebruik kan gaan maken in de toekomst. Nooit geschoten? Altijd mis.

TIP 5: REGISTREREN OP FREELANCE PLATFORMEN

Freelance platformen waren redelijk nieuw voor mij, maar ik wilde alles uit de kan halen om maar “zaadjes te planten” bij klanten. Deze platformen hebben opzich wel potentie. Je schrijft je in, vult je profiel in en bekijkt vervolgens een pletora aan opdrachten. Natuurlijk zijn deze niet allemaal relevant voor jou per sé. Maar ze staan er wel. Het enige nadeel wat ik ervaarde was dat veel van deze portalen vragen om een financiele bijdrage om te reageren of überhaupt gebruik te maken van hun diensten. Logisch ook. Maar misschien niet zozeer voor een starter die nog geen rode cent heeft verdient. Hoe dan ook – het proberen waard.

Dit waren vijf tips/stappen die ik deze week nam om mijn acquisitie in gang te zetten. Er is waarschijnlijk nog een hoop meer wat ik zou kunnen doen. En dat hoor ik dan ook graag! Stuur mij vooral even een mailtje op joery@maakvideomooijman.nl met jouw eigen advies – of neem deel aan de discussie in de post van deze VlogBlog op mijn LinkedIn profiel. Hopelijk heeft iets in deze eerste editie jou weten te inspireren of activeren voor jouw eigen onderneming. Volgende week ben ik er weer met een nieuw onderwerp!

Maak video mooij, man. Mooijman! specialiseert zich in het maken van video content die engaging en creatief is. Of het nou een social, corporate of interne video is in welke format dan ook. Van concept tot aan oplevering, alles wordt tot in de puntjes verzorgd. Geen grote crew of dure camera, maar wel een creatief brein en buiten het doosje denken. Hoe kan Mooijman! helpen om jouw branded video content meer mooij… man te maken?!