De afgelopen weken kwam het onderwerp “livestreamen” al meerdere malen terug in de VlogBlogs. Ook in mijn directe omgeving kreeg ik steeds vaker de vraag hoe deze live uitzendingen van uitvaarten nou waren. Daarom in deze vijfde editie: mijn ervaring met het streamen van uitvaarten. Welke opzet gebruiken wij? Hoe ervaar ik het tot nu toe? En, hoe ziet de toekomst eruit?
Samen met Erick Kicken, van Kickens Visual Xpressions, stream ik al sinds eind maart voornamelijk uitvaarten. Deze “kans” kwam op toen Erick vanuit zijn werk als fotograaf geen opdrachten meer kon aannemen in verband met de maatregelen vanuit de overheid. Zijn klanten, waaronder uitvaartondernemers, zochten net als hijzelf naar nieuwe manieren om toch het leven door te kunnen laten gaan in deze roerige tijd. Zo kwam de vraag op of uitvaarten gelivestreamed konden worden. Er mochten natuurlijk maar 30 mensen aanwezig zijn en om toch iedereen het te laten ervaren, zou dit een unieke oplossing kunnen zijn.
Ik stelde met Erick een opzet samen bestaande uit een BlackMagic ATEM Mini Pro, 2 Panasonic videocamera’s en een RØDE Videomic Pro om het af te maken. Waarschijnlijk klinkt dit voor veteraan videografen als een simpele setup. En ja, dat is het ook in de essentie. Maar voor onze opdrachten was dit perfect en toegankelijk. Zeker aan het begin van de coronacrisis was livestream apparatuur schaars. Wat wij samenstelden, werkte perfect om een dynamische uitzending te verzorgen van de diensten. In combinatie met een losse RTMP server, waarop wij konden uitzenden, creëerde we een dienst die genoeg privacy biedt en de kijker het gevoel kan geven dat ze er toch een soort van bij zijn.
Een van de grootste uitdagingen voor ons was het garanderen van een stabiele livestream. Bij een uitvaart is er eigenlijk geen ruimte voor fouten. Ik hoorde ooit de vergelijking dat livestreamen net zo veel marge voor fouten biedt als het vliegen van een vliegtuig. Eén fout kan zomaar het einde van jouw vlucht/uitzending betekenen. Als je dan nagaat dat sommige van die uitzendingen door honderden mensen wordt bekeken dan is het geen optie om een misstap te maken. Er is tevens via ons platform geen interactie mogelijk met de kijker. Wij bieden dus iets aan wat eenwegs is en als er iets fout gaat, is de kijker op zichzelf aangewezen om er maar achter te komen hoe ze verder kunnen kijken.
Ik was best wel nerveus voor de eerste livestream. Gaat alles wel goed? Hoe ervaar ik zo’n dienst? Gaat het mij niet emotioneel in de weg zitten? Uiteindelijk viel het voor mij wel mee. Je bent immers toch aan het werk en mijn focus was vooral op het verzorgen van een stabiele en dynamische uitzending. Geen tijd dus om je mee te laten nemen in emoties of sfeer. Natuurlijk kwamen sommige diensten harder binnen dan anderen. Als ik dan een jongen van mijn leeftijd bij de kist van zijn overleden moeder zag staan dan deed dat mij uiteraard wat. Toch wist ik altijd te relativeren en het besef op te wekken dat ik hier was om een taak uit te voeren. En die taak deed ik met voor een goed doel. Want, in een tijd waarbij je niet eens afscheid meer kan/mag nemen van je geliefden, is het toch wel fijn dat wij zo’n stream kunnen realiseren.
Dan rest de vraag: hoe ziet de toekomst van ons livestream avontuur eruit? Nu dat de maatregelen steeds meer versoepelen en er binnenkort weer meer mensen aanwezig mogen zijn, zal het werk afnemen. Echter, een livestream van een uitvaart blijft een unieke oplossing voor kleinere locaties of mensen die in het buitenland willen meekijken. Ik ben zelf overtuigd dat wij na deze coronacrisis anders zullen omgaan met alle digitale oplossingen. Denk aan meer thuiswerken, maar dus ook livestreaming/videobellen. Daarnaast, en dit wist ik zelf niet eens, is het vrij gebruikelijk om diensten vast te laten leggen door middel van een videoregistratie of fotografie. Nu dat de uitvaartondernemer die met ons gewerkt hebben, ons werk kennen, kijk ik positief naar de toekomst van onze livestream service.
Maak video mooij, man. Mooijman! specialiseert zich in het maken van video content die engaging en creatief is. Of het nou een social, corporate of interne video is in welke format dan ook. Van concept tot aan oplevering, alles wordt tot in de puntjes verzorgd. Geen grote crew of dure camera, maar wel een creatief brein en buiten het doosje denken. Hoe kan Mooijman! helpen om jouw branded video content meer mooij… man te maken?!