https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-71174624-2 Skip to main content

Het is waarschijnlijk wel het meest besproken onderwerp ter wereld geweest deze week, het coronavirus. Ook voor mij was het deze week een centraal thema als full-time ondernemer. In deze nieuwe Joery’s VlogBlog neem ik jullie mee in wat ik gedaan heb en hoe ik met deze surrealistische situatie ben omgegaan.

In januari, begin dit jaar, dacht ik heel enthousiast: “Yes, vanaf 1 maart ga ik mij volledig storten op mijn eigen bedrijf”. Nou, over timing gesproken… ideaal. Hoe dan ook, een wijs man zei ooit “ondernemen is kiezen voor risico”, dus als ik hier goed uit kom dan heb ik in ieder geval een sterke start gemaakt met een mooi verhaal om later te delen. Dus met goede moed ging ik afgelopen week tegemoet.

TIP 1: ANDERE VORMEN VAN INKOMSTEN CREEËREN

Ik had deze al op mijn radar staan, voordat de hele wereld op zijn kop stond, maar het creëren van andere vormen van inkomsten kan een goede manier zijn om jouw bedrijf voort te zetten. Voor mij stonden de pijlers voornamelijk op passief inkomen via stock footage.

Als videograaf maak je overal en nergens beelden van. Soms zitten daar best mooie shots tussen. Deze kun je via verschillende wegen aanbieden als stock footage. Hier verdien je al gauw €50 per aangekocht shot. Dit zal niet meteen binnen de eerste week of maand gebeuren, maar op de lange termijn kan hier inkomen uit voortvloeien. Ik zal dus de komende tijd al mijn beelden die geschikt zijn, uploaden in de hoop dat ze ooit iets gaan opbrengen.

Zelf heb ik mij aangemeld voor www.blackbox.global. Dit is een initiatief wat voor een klein percentage jouw stock footage naar verschillende partijen upload. Scheelt mij weer een hoop monnikenwerk.

TIP 2: GEEF TIJD AAN JE CREATIVEIT

Nu dat we met z’n allen thuis zitten en de economie op zijn gat ligt, is het wellicht tijd om eens de dingen op te pakken die je normaal links laat liggen. Verzin een nieuw concept, dienst, format of verrijk je geest met iets anders. Vaak laten we dit soort dingen even op zich wachten, simpelweg omdat ze geen geld binnenbrengen of te veel tijd en energie vergen.

Aangezien iedereen toch thuis zit, is dit het ultieme moment om eens dingen uit te proberen. Veel heb je niet te verliezen, toch?

TIP 3: HELP EEN ANDER IN NOOD

Het is even heel “wholesome”, maar ook dit is van belang in een tijd van crisis. Ikzelf ben geen deel van een risicogroep die zich zorgen hoeft te maken. Er zijn echter zat anderen die jouw hulp hard nodig kunnen hebben. Dus kijk eens om je heen waar je eventueel wat vrijwilligerswerk kan verrichten. Of het nou ouderen helpen is met boodschappen of je buren met iets kleins. Alle beetjes helpen.

Er zijn ook een hoop ondernemers, zoals bijvoorbeeld in de horeca, die nu in nood komen. Zij moeten verplicht sluiten en zijn waarschijnlijk genoodzaakt om drastische maatregelen te nemen. Toevallig popte er in mijn directe omgeving onlangs een initiatief op wat zich gaat inzetten voor het onder de aandacht brengen van dit soort ondernemers. Top, wat mij betreft!

Vanuit een persoonlijk standpunt, zou ik ook nog even willen benadrukken dat de culturele sector ook in het nauw gedreven wordt. Ik ben zelf al 15 jaar actief in de amateurtheater wereld en heb meerdere groepen spelers in mijn omgeving gezien die noodgedwongen niet konden optreden. Als je dan zo’n intensieve repetitietijd achter de rug hebt, kan ik mij niet voorstellen hoe zuur dit moet zijn. Mocht je dus kaartjes hebben voor zoiets, wacht dan nog even met je geld terugvragen. Wellicht kun je het missen, of wordt de voorstelling binnenkort toch nog gespeeld.

TIP 4: JE BENT NOOIT TE OUD OM (ONLINE) TE LEREN

Net zoals je creativiteit de tijd geven, is er ook zat tijd beschikbaar om eens die online cursus of workshop op te pakken. Er is zat te vinden op het wereldwijde web. Het kan zelfs een tutorial op YouTube zijn. Zolang je maar iets nieuws leert, besteed je die tijd al nuttig. Wie weet, vind je wel je nieuwe passie?

TIP 5: LAAT DE ENTREPRENEUR IN JEZELF LOS

Een tijd van nood en crisis is vanzelfsprekend erg vervelend en brengt een hoop negatieve gevolgen met zich mee. Aan de weerzijde is er ook vaak een gelegenheid om nieuwe kansen te benutten of te ontdekken. Denk eens na over hoe jij jouw business of vak kan inzetten in deze huidige situatie.

Als videograaf kan ik zelf bijvoorbeeld denken aan livestreaming of video content om online educatie mogelijk te maken. Nu dat iedereen zich een beetje aan het conformeren is met de nieuwe manier van werken en leven zijn er heus mogelijkheden waarop ingespeeld kan worden.

Wees alleen alsjeblieft niet zoals die mensen op Marktplaats die wc-rollen verkopen voor €50… vriendelijk bedankt.

Het is een vreemde tijd waar je als zzp’er al helemaal moeilijk doorheen zal gaan komen. Lukt het allemaal even niet meer? Dan zijn er gelukkig een hoop mogelijkheden vanuit de overheid die jou een steuntje in de rug kunnen bieden. Zelf ben ik deze week bezig geweest met een aanvraag voor de Bbz, dit is een uitkering voor levensonderhoud. Want tsja, begin je vol enthousiasme aan een nieuwe uitdaging… krijg je dit. Nul opdrachten, een inactief netwerk en voor vele een hoop demotivatie.

Maar, kop omhoog! Ondanks dat dit een moeilijke tijd is, kan het ook een hele interessante zijn. Een ding is zeker, als dit allemaal voorbij is, zal niets meer als vanouds werken. En dat is misschien maar beter ook. Hoe denk jij hierover? Ik sta altijd open om het gesprek of de discussie aan te gaan. Stuur mij eens een berichtje op  mijn LinkedIn profiel of een mailtje op joery@maakvideomooijman.nl.

Tot volgende week! Hopelijk dan met een wat positiever onderwerp…

Maak video mooij, man. Mooijman! specialiseert zich in het maken van video content die engaging en creatief is. Of het nou een social, corporate of interne video is in welke format dan ook. Van concept tot aan oplevering, alles wordt tot in de puntjes verzorgd. Geen grote crew of dure camera, maar wel een creatief brein en buiten het doosje denken. Hoe kan Mooijman! helpen om jouw branded video content meer mooij… man te maken?!