Een van de services waar ik mij in specialiseer is het maken van social video. Dat is eigenlijk gewoon video op social media. Klinkt uiteraard heel logisch, maar toch is het een ander beestje dan andere manieren van het inzetten van video. Het is een continue strijd om de aandacht van duizenden gebruikers op hun tijdslijnen. Hoe krijg je die ogen jouw kant op gericht? En belangrijker, hoe houd je ze vast? In deze Joery’s VlogBlog geef ik een aantal tips die daarbij kunnen helpen.
VAL MET DE DEUR IN HUIS
Het zijn extreme gevallen, maar af en toe kijk ik wel eens video’s van 4-5 minuten, waarbij alleen het intro al 2 minuten duurt. Daarna komt de daadwerkelijke inhoud pas. En als je het echt bont maakt dan zit er ook nog een afsluiting bij van 1 minuut. De maker van zo’n video verspilt dus al meer dan 60% van de videolengte aan alles behalve de video zelf. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat de gemiddelde kijker allang weer doorgeklikt of door gescrold heeft.
Val dus altijd met de digitale deur in het virtuele huis. Waar gaat de video over? Wat kan de kijker verwachten? Waarom is het belangrijk om deze video te bekijken? Zo benut je de eerste essentiële seconden meteen aan het overtuigen van je prooi. Natuurlijk blijft de kans altijd groot dat diegene gewoon weer verder gaat met zijn/haar leven. Maar dit is wel je beste openingszin. Een blauwtje lopen hoort er nou eenmaal bij.
NIET TE LANGZAAM, NIET TE SNEL
Mensen uit mijn directe kringen hoor ik vaak zeggen: “Goh Joery, ik zag jou laatst in een video of op een podium staan en toen kon ik je daadwerkelijk verstaan…”. Tsja, ik praat nou eenmaal nogal lui doorgaans en mijn articulatie laat ook wel wat te wensen over. Toch is het bij video essentieel dat je genoeg energie geeft. Ik noem het altijd maar “aan gaan” wanneer de camera begint te filmen. Je wordt een soort overdreven versie van jezelf. Maar op beeld werkt dat veel beter dan dat je heel nuchter en luchtig presenteert. Geef dus liever 130% energie. Praat mensen hun oren eraf. Zolang je maar vermijd om een soort monotoon monoloog te houden voor de camera. Daar kijkt niemand naar. Of luistert.
VERMIJD NON-INFORMATIE
In de wereld van vandaag is iedereen druk, druk, druk. Geen tijd dus voor non-informatie. Dat is informatie die eigenlijk geen informatie is. Vandaar; non-informatie. Mensen hoeven echt niet te weten dat het “vandaag een speciale dag is want deze video is…”. Houd het relevant, geef de kijker wat ze willen: de inhoud van je video. Niet een levensverhaal of theekransje. Dit kan je het beste waarborgen door kritisch te zijn vanaf het begin. Schrijf een script, presenteer kort en bondig, wees kritisch in de montage. “Kill your darlings” is een spreuk die ik al sinds mijn eerste video montages hoor. En hoe irritant ik dat ook aanvankelijk vond, ze hebben toch echt een goed punt…
F*CK TRADITIONEEL DENKEN
Toen ik net begon met het leren van filmen en monteren, kreeg ik vaak te horen “hoe het moest”. Dat zijn vaak mensen die veel werken in de traditionele media. Er bestaat een bepaalde theorie over hoe video hoort te zijn. En, tuurlijk, die theorie siert zichzelf. Het is netjes, herkenbaar en concreet. Toch ben ik bij social video voorstander van een wat meer onorthodoxe aanpak. Vergeet het traditionele. Social video gaat om vernieuwen en innoveren. Een eigen “gezicht” geven aan jouw video. Doe dat met jump cuts, gekke framing of overdreven animaties. Hoe dan ook, maak het je eigen. Authenticiteit en creativiteit trekt kijkers en bindt ze aan je vast.
WEES CREATIEF AUTHENTIEK
Dat traditioneel denken is niet alleen funest voor je authenticiteit, maar ook je creativiteit. Social media draait nou eenmaal om persoonlijkheid en interactiviteit. Daarmee behaal je succes. Dat lukt niet als je heel basic en standaard te werk gaat. Er zijn duizend, dan wel niet miljoenen, tutorials over hoe je een ei bakt. Wat maakt jouw tutorial dan uniek? De inhoud blijft hetzelfde misschien, maar jij kan jouw video misschien wel opnemen met een oververhitte motorkap van een auto. Weet ik veel. Trek gewoon eens de stoute schoenen aan. Kijk naar hoe anderen het doen en doe dat exact niet.
Zoals je wellicht merkt, gaat het mij vooral om het “eigen maken” van een social video. Dat betekent niet dat dit altijd het beste resultaat zal opleveren. Elke maker moet zich bewust blijven van de responses die ze krijgen op hun werk. Zo kan je continue blijven evolueren en revolutioneren in je werk. Op die manier creëer jij jouw succesvolle aanpak voor social video. Dit zijn slechts de eerste stapjes en gedachtegoederen die je daarin mee kan nemen. Verder moet je het toch echt zelf doen…
Maak video mooij, man. Mooijman! specialiseert zich in het maken van video content die engaging en creatief is. Of het nou een social, corporate of interne video is in welke format dan ook. Van concept tot aan oplevering, alles wordt tot in de puntjes verzorgd. Geen grote crew of dure camera, maar wel een creatief brein en buiten het doosje denken. Hoe kan Mooijman! helpen om jouw branded video content meer mooij… man te maken?!